WATERRIJKE OMGEVING EN PRACHTIGE DORPEN

De omgeving van Reevedelta en Kampen is het ontdekken waard. Maak een fietstocht over het Kampereiland, wandel door de prachtige dorpskernen, vaar over het Ketelmeer of ontdek het verborgen verleden van het Werelderfgoed Schokland. Ook het Roggebotbos is dichtbij met daarnaast het bijzondere landgoed Roggebotstaete. Rond Reevedelta en Kampen liggen nog enkele prachtige dorpen die zeker een bezoekje waard zijn. Natuurlijk is het mooi om een rondje met de auto te rijden maar verrassender nog is om op de fiets of wandelend de omgeving te verkennen. Er zijn diverse mooie fiets- en wandelroutes aangelegd.

WATERRIJK EN MIDDEN IN DE NATUUR

IJSSELDELTA

Kampen ligt in het centrum van de toeristische regio IJsseldelta, die wordt gevormd door eeuwenoude waterwegen, unieke polders en historische steden. De IJsseldelta ligt aan de monding van de IJssel. Het bijzondere gebied wordt omringd door de drie Hanzesteden Zwolle, Kampen en Hasselt, tapijtstad Genemuiden en watersportparadijs Zwartsluis. In het midden van de IJsseldelta ligt Nationaal Landschap IJsseldelta met daarin één van de oudste polders van Nederland.

WATER

Het water staat centraal in de IJsseldelta en dat is nooit anders geweest. De IJsseldelta telt, naast het Zwarte Water, Zwarte Meer, Ketelmeer en de IJssel, ontelbaar veel weteringen, uiterwaarden en slootjes. Een paradijs voor de watersporter dus. Op het water kun je genieten van rust, ruimte, natuur én eeuwenoude havensteden. Een unieke combinatie in ons land. Tegen de tijd dat het donker wordt leg je aan in één van de vele havens en geniet je van een wijntje in Hasselt, een culinaire verrassing in Zwolle of overnachting in Kampen. 

Ketelmeer

Het Ketelmeer grenst aan de gemeenten Dronten, Noordoostpolder en Kampen en ontstond bij de inpoldering van Oostelijk Flevoland. Het is een waar eldorado voor natuurliefhebbers, vogelaars en natuurlijk de watersport. Het Ketelmeer is een prachtige moerasdelta van 3500 hectare groot en onderdeel van de Randmeren Noord van het IJsselmeer. Het water van de IJssel verdeelt zich hier in een aantal geulen. De vlakke en deels met wilgen begroeide eilandjes en het ondiepe water van de lagune trekken duizenden vogels aan. Van steltlopers en eendensoorten tot visarenden en zeearenden. Behalve voor vogelliefhebbers is het gebied ook in trek bij vissers.

DORPEN RONDOM

IJsselmuiden

Aan de overkant van de IJssel, tegenover Kampen, ligt IJsselmuiden. In een oorkonde uit 1133 komen we de naam voor het eerst tegen. De naam IJsselmuiden herinnert aan de tijd dat het dorp nog aan de monding van het ‘Meer’ lag: ‘muiden’ betekent ‘monding’. De trots van IJsselmuiden is de oude Hervormde kerk, waarvan de oudste bouwdelen dateren uit omstreeks 1200. Even ten noordoosten van IJsselmuiden ligt de polder ‘De Koekoek’, dat met ongeveer 600 hectare een belangrijk tuinbouwgebied is.

ZALK

Zalk ligt in een grillige bocht van de rivier de IJssel, veilig achter een rivierdijk. In Zalk wordt het belang van deze dijk maar al te goed beseft; nog in 1926 stroomde het hele dorp onder water en moest de gehele bevolking in Kampen worden opgevangen.  Opvallend aanwezig in het vlakke landschap staat de oude windmolen ‘De Valk’. Deze achtkantige stellingmolen stamt uit 1860 en er wordt nog steeds volop graan gemalen. 

WILSUM

Een eindje van de Zwolseweg af en vlak aan de rechteroever van de IJssel, vind je Wilsum. Hoewel de omvang anders doet vermoeden, bezit Wilsum stadsrechten. Midden in het gezellige stadje vinden we een plein met in het midden een oude waterpomp. Ook de oude Romaans-Gotische kerk uit 1050 en het uitzicht op de IJssel, met in de weilanden het ooievaarsnest, zijn een lust voor het oog.