AAN WEIDS WATER IN HET HART VAN DE NATUUR MET KAMPER KRACHT 

Wil jij ook wonen aan het weidse water van het Reevediep? Deze deltarivier, een zijtak van de IJssel, is nog jong maar lijkt er al eeuwen te liggen en vormt het aantrekkelijke decor voor de ten minste 3.200 nieuwe woningen die aan de Reevedelta worden gebouwd. Aan het Reevediep worden tal van nieuwe en verschillende woonomgevingen ontwikkeld die helemaal voldoen aan de eisen van deze tijd. Zie je het nieuwe wonen voor je? Water, natuur en ruimte voor wonen in een veilige, sociale omgeving. Start je nieuwe, toekomstgerichte leven hier! 

AAN WEIDS WATER

In de eeuwenoude Hanzestad Kampen, groeit nieuw leven aan nieuw water en land nabij de IJssel aan het Reevediep. Mens en dier zijn aan het pionieren en het gebied geleidelijk aan het veranderen. Dat is Reevedelta, waar nieuwe woonomgevingen worden ontwikkeld in en bij de natuur en de start vormen van een nieuw, toekomstgericht leven.

Wist je dat? 

Het Reevediep is aangelegd voor de veiligheid van Kampen en werd in 2019 geopend als verbinding tussen de IJssel en het Drontermeer. De dijk, de sluis en de uiterwaarden vormen een belangrijke bescherming tegen het water. Tegelijkertijd bepaalt de dijk het landschap. Bij het dorp Reeve is de dijk tot een brede klimaatdijk uitgebouwd. Dit is een innovatieve oplossing die de beschikbare ruimte goed benut, bijdraagt aan waterveiligheid en helpt bij de realisatie van nieuwe woonmilieus. De gemeente Kampen kent een rijke traditie van omgaan met water. Dit is duidelijk terug te zien in het landschap. Naast de rivieren en uiterwaarden kun je de dijken, slotenpatronen, restgeulen en kolkgaten herkennen als belangrijke landschappelijke en cultuurhistorische elementen. 

IN HET HART VAN DE NATUUR

Met Reevedelta wordt doorgebouwd aan het landschap, waarin leven in en met het groen en water centraal staat. Hier kun je de natuur tot in de haarvaten beleven. In Reevedelta wordt klimaatadaptief gebouwd, de biodiversiteit versterkt en verantwoord omgegaan met de bodemgesteldheid en het water.

Wist je dat? 

Door de aanleg van het Reevediep is Reevedelta al uitgegroeid tot een plek voor veel verschillende diersoorten. Er zijn verschillende vogelsoorten, vleermuizen, amfibieën, vissen en insecten te vinden. De natuur die zich aan het ontwikkelen is in het Reevediep, is gebaat bij stilte en rust. Het is belangrijk om een goede balans te vinden tussen stilte, rust en reuring. Daarom worden er rustplekken aangewezen die minder toegankelijk zijn voor grote groepen recreanten. De meeste rustplekken bevinden zich ten zuiden van het Reevediep, waar vossen, reeën, bevers en meervleermuizen ongestoord hun gang kunnen gaan. Een belangrijke rustplek ten noorden van het Reevediep, is het gebied rondom de Koerskolk, wat nu al een habitat vormt voor roerdompen, steltkluten, modderkruipers en bittervoorns. Dit gebied is alleen toegankelijk via struinpaden. In de omgeving van de Zwartendijk biedt een landschap van rietbuffers bescherming aan de grote karekiet en otters. 

MET KAMPER KRACHT

In de eeuwenoude Hanzestad zijn hechte buurtschappen ontstaan waarin onderlinge verbondenheid en betrokkenheid hebben bijgedragen aan een sterke gemeenschap. Deze Kamper kracht wordt doorgezet in Reevedelta. De nieuwe inwoners van Reevedelta voelen betrokkenheid bij hun buurt en gemeenschap en bouwen samen door aan hun nieuwe woongebied.

Wist je dat? 

Reevedelta bestaat straks uit verschillende buurtschappen met elk een eigen karakter. In die buurtschappen wordt ruimte gemaakt voor bijzondere leef- en woonvormen voor verschillende doelgroepen. Denk aan tiny houses of micro woningen, of aan moestuinen waar mensen tuinieren en een praatje maken en samen met anderen een kop koffie drinken. Deze leef- en woonvormen worden  in samenspraak met de toekomstige bewoners ontwikkeld – qua grootte en indeling. In Reevedelta stimuleren we ook de ontwikkeling van woonvormen voor ouderen. Een voorbeeld is het Knarrenhof, een woonvorm waarin mensen met en zonder zorgvraag samenleven en hierdoor eigen regie houden en naar elkaar omkijken. De Knarrenhoven krijgen een buitenzijde waarin iedereen zijn eigen ingang heeft en ieder kan doen en laten wat hij of zij wil. Aan de binnenzijde bevindt zich een gemeenschappelijk hof, niet te groot zodat de menselijke maat aanwezig blijft.